Programma

Mars Banner

Welkom in Groningen!

Het jaarlijks evenement van de Historical European Fighting & Fencing Arts Coalition wordt dit jaar gehouden in Groningen. Met Gratis Entree voor toeschouwers!

Programmaonderdelen

HEFFAC Event 2016 biedt een gevarieerd programma, gericht op sportiviteit en vooruitgang. Lees hieronder meer over deze verschillende onderdelen;
Toernooien. In twee klassen krijgen langzwaardvechters de kans om hun techniek in de praktijk te testen.
Demonstraties. De historische Europese krijgskunsten beperken zich niet enkel tot het langzwaard. Welke wapens worden er nog meer beoefend? Instructeurs uit binnen en buitenland lichten een tip van deze spectaculaire sluier.
Mêlee Games. Teamspirit en creativiteit zijn hierbij van belang. Welk team vergaart verspreid over drie onderdelen de meeste punten en gaat er met het goud vandoor?
Workshops. Verbredende en verdiepende onderwerpen komen aan bod in deze workshops van nationaal en internationaal bekende instructeurs.
Lezingen. Vooruitgang in de sport wordt niet alleen met het lichaam geboekt. De geest is sterk van belang, en deze zal het tijdens dit evenement zeker niet aan voeding ontbreken!
En veel meer! Uiteraard zullen er verschillende randactiviteiten plaatsvinden; er zullen handelaren aanwezig zijn, er is ruimte voor sparring sessies, en voor de deelnemers is er op de zaterdagavond nog verdere invulling.

Toernooien
Twee vechters, elk een langzwaard. Vier juryleden en één scheidsrechter. Langzwaardvechters uit de Lage Landen treffen elkaar dit jaar in Groningen. In twee klassen strijden zij om te zien wie de beste techniek in huis heeft. De voorrondes zijn op zaterdag, de knock-out fase en finales zijn op zondagmiddag.

De Waster-klasse biedt ruimte voor de sterren van de toekomst. Voor verschillende deelnemers in deze klasse zal het zelfs het eerste grote toernooi zijn waaraan zij deelnemen. In deze klasse wordt gevochten met zogeheten Wasters; langzwaarden van een kunststof met een hoog soortelijk gewicht. Deze relatief veilige wapens staan gevechten toe met een beperktere hoeveelheid beschermende kleding dan benodigd in de Staal-klasse.
– De Staal-klasse telt doorgaans vechters met iets meer ervaring. Uitgerust met stevige bescherming voor lijf en leden gaan zij elkaar te lijf met zogeheten Federschwerter. Stalen wapens, die hoewel zij hard aan kunnen komen, dankzij een brede rand en een ronde punt, de vechters in staat stellen elkaar te raken zonder dat er bloed vloeit.

In deze beide klassen wordt gebruik gemaakt van een gewogen score-systeem, waarbij geraakt worden door een goede aanval wordt bestraft, en het plaatsen van fraaie aanvallen wordt beloond.
De regels van deze toernooien zijn te vinden op de pagina Regels & Vereisten.

Demonstraties
De geschiedenis in Europa brengt ons vele wapens. Zondagmiddag bieden Top-instructeurs ons een kijk in de technische keuken van diverse wapens, die onze voorouders in de strijd gebruikt hebben zien worden. Zonder twijfel een unieke kans om deze disciplines in de praktijk te zien!

Mêlee Games
‘Mêlee: Gewoel, hevige twist, strijdgewoel.’
Dicht opeengepakt met je kameraden sta je tegenover de vijandelijke troepen.
In drie verschillende onderdelen strijden teams van vier met elkaar en tegen elkaar om zoveel mogelijk punten te behalen in het klassement. Na de laatste team death-match wordt duidelijk welke teams er met het ere-metaal vandoor gaan. Kameraadschap, teamwork, en creativiteit staan hoog in het vaandel tijdens deze games, die voor de deelnemers een bult plezier, en voor de toeschouwers een boel kijkplezier brengen!
Direct aansluitend aan de toernooien zullen deze Mêlee Games gehouden worden, op de zondagnamiddag.

Workshops
Gedurende het hele weekend zullen er voor de deelnemers van het evenement workshops te volgen zijn, over uiteenlopende onderwerpen. Het programma belooft een zorgvuldige mix van onderwerpen, gericht verbreding en verdieping van het hedendaagse H.E.M.A.-landschap. Er is zorg gedragen voor een balans tussen fysiek uitdagende en minder uitputtende workshops, zodat deelnemers een activiteit kunnen kiezen die hen op dat moment het beste uitkomt.

Lezingen
De zondagochtend wordt er uitgebreid stilgestaan bij diverse onderwerpen die met de historische Europese martial arts in verband staan. Contexten, ervaringen, toekomstvisies; verschillende interessante facetten en sprekers passeren de revue.

Meer informatie
Voor meer informatie verwijzen we u graag naar de pagina’s Tijdschema en Locaties & Verblijf.

 

— HEFFAC 2016 —